A decoupage története

A “decoupage” kifejezés a francia “decouper”=”kivágni” szóból ered.

A decoupage (dekupázs) megjelenése Európában a 17. századra tehető, de igazi megmutatkozást csak a 18-19. század hozott számára. A hölgyeknek volt köszönhető ez a feltörés mert, felfedezték a technikában rejlő kifejezés lehetőségét és egymás után készítették a szebbnél szebb szalvétákkal díszített tálakat, dobozokat és kisebb bútorokat.

A decoupage díszítőtechnikái:

 • – A montázs-technika során különböző kompozícióba rendezett képeket(képeslapokat,fotókat,címkéket,stb.) kasíroztak a díszítendő felületre.Ebben az esetben nem vágták ki feltétlenül a mintákat.
 • – Különböző tárgyakra papírból kivágott mintákat ragasztottak,amelyeket egy egyéni koncepció szerint rendeztek el a felületen,törekedve arra,hogy összhatását tekintve a végeredmény festmény hatását keltse.
 • – A kollázs technikával többféle képet és anyagot(papírkép,szalag,kagyló,gyöngyök,stb.)kombináltak a felületen.
 • Az első hasonló technikával készült tárgyak megjelenése a XII. századra tehetők, és Kínából származnak. Ezzel a technikával díszítették tárgyaikat a földművesek és a parasztok, ragasztott mintákkal.
  A korabeli Kínában kivágott papírmintákkal díszítették például a lámpásokat,ablakokat,dobozokat,vagy egyéb tárgyakat,majd vastag lakkmázzal vonták be őket.

  A dekupázs szenvedélyes hívei szerint a technika Európában a XVII.századi Velencéből indult hódító útjára.A városállam élénk kereskedelmet folytatott a Távol-Kelettel,így a Kínában,Indiában és Japánban már évszázadok óta használt technika nyitott kapura talált a kontinens felé. A XVIII.században a dekupázsolt alkotások az egész kontinensen elterjedtek.A dekupázs-technika azonban nem csak új területeket hódított meg,hanem új tartalmat is kapott:hölgyszalonok kedvenc időtöltésévé,hobbivá vált.

  Marie Antoinette és udvarhölgyei,valamint Viktória királynő is szívesen hódoltak a dekupázsnak.

  A découpage a valaha ismert legkreatívabb díszítési technika. A variációk száma végtelen, akár a díszítési felületről, akár a motívumokról legyen szó. Minden felületre alkalmazható – a fafelülettől, üvegtől kezdve a kartonon, műanyagon, kövön, kerámián, fémfelületeken keresztül egészen a restaurálásra szoruló régi alumínium és rézedényekig. Mindegyik felület természetesen kellő alapozást és előkészítést igényel (restaurálás, öregbítés, antikolás) mely után csak a fantáziánk szabhat gátat. Ezeket különböző, erre a célra készült papírokból kivágott motívumokból nyerünk. Innen ered a technika elnevezése is, a decouper” franciául kivágást jelent.

  Franciaország, Itália a découpage hóbortjától lángolt, a királyi udvartól a közrendűekig. Reneszánszát élte a viktoriánus Angliában is, ez a korszak alapozta meg a máig is kedvelt romantikus virágos-angyalkás díszítőmotívumok egy jelentős részét.

  A découpage ma újra reneszánszát éli. A kereskedelemben kapható hihetetlen variációs lehetőséget kínáló nyersanyagoknak köszönhetően a legcsodálatosabb alkotásokat készithetjük el.

  A découpage nagyon romantikus és az egyik legnőiesebb elfoglaltság.

  A Ver-Deco Művészeti kör létrehozásával az volt a célunk, hogy az általunk szervezett tanfolyamok elrepítsenek a fantázia birodalmába, az alkotás örömébe, újjászületik általunk a dédnagyanyáink nosztalgikus kora. Tanfolyamainkon megismerkedhetnek az érdeklődők a legkülönbözőbb technikákkal egészen az alapoktól. Foglalkozásainkat személyre szabottan, kis létszámmal, személyes odafigyeléssel próbáljuk megtartani, melynek alap eleme a régi kort idéző, már már fonói hangulat.

  Várunk mindenkit e kicses szigetre, ahol megpihenni ój jó!